Menu

Contacteer ons
03 755 67 48

Bruidskasten, rustieke kasten als bruidschat.

Wij zijn er even tussenuit geweest met ons nieuwsrubriekje, andere activiteiten vroegen onze aandacht.

Maar we zijn terug met een verhaal over een schitterend en intrigerend meubelstuk : de bruidskast.

Wanneer wij spreken over een "bruidskast" denken wij meestal aan de mooi gesculpteerde Franse kasten in Louis XV, Louis XVI en overgangsstijl in massief eik.

Deze kasten eisen inderdaad direct de aandacht van de liefhebbers van meubelen die met (letterlijk) liefde gemaakt zijn.

Wat zijn deze bruidskasten nu eigenlijk, waarom noemt men ze bruidskast ?

Een bruidskast werd inderdaad gemaakt als meubel voor de uitzet. Niet altijd werd echter enkel of alleen een kast als geschenk meegegeven aan het bruidje.

Ook bestonden er bruidskisten : ze werden gebruikt voor linnen en kleding en voor de uitzet die onderdeel was van de bruidschat. Ze werden niet altijd in eik uitgevoerd, wij kennen ook bv. Normandische exemplaren in grenen uit de 18e eeuw.

Nog een misverstand is dat deze kisten en of kasten steeds gesculpteerd werden. Er bestaan ook voorbeelden uit het begin van de 18e eeuw die eenvoudig bewerkt zijn, of zelfs voorzien van ajour en fineerwerk. Ook is niet iedere gesculpteerde kast een echte bruidskast. En niet alleen Frankrijk, maar ook bv Duitsland, Vlaanderen, Italië en Nederland kenden de waarde van een meubel als geschenk bij het huwelijk.

De prijs werd bepaald door het aantal en soort sculptures dat besteld werd door de klant. Ze werden gebruikt als linnenkast, symbool van de rijkdom van de familie en dus een belangrijk stuk van de bruidsprijs.

Gaan we nu even terug naar de kasten die de meeste handelaars en liefhebbers klasseren onder de "bruidkast".

Meestal gaat men de prachtig gesculpteerde (bas relief) tweedeurskasten in eik van de Normandische meubelmakers en -sculpteurs onder deze noemer klasseren.

Typisch aan deze kasten is het zéér fijne sculpteerwerk in onder en bovenregel. De tussenregel, onder en bovenregel van de deuren werden eveneens versierd met snijwerk en omlijst met een mooie moulure. Deze tussenregels zijn vaak uitgewerkt in medaillons. Overwegend in de Louis XV en Louis XVI stijl, vaak ook vermengd, daar het hier om rustieke meubelen gaat. Druivenranken, korenaren, korenbloemen, draperieën, bloemenmanden en -korven, rozen, parel- en gedraaid lintmotieven, cannelures en acanthusblad zijn de meest voorkomende versieringen. Het aantal bloemen of rozen in bovenregels en medaillons geeft zelfs een prijsindicatie aan, hoe meer rozen, hoe duurder de prijs voor het sculpteren. Minder vaak ziet men een laurierbladmotief en strikken. Soms hebben deze kasten ook een vooruitstekende kroon in de bovenregel, een mand gevuld met fruit of bloemen. De kroonlijst zelf echter is recht.

De medaillons op de tussenregel van de deuren zijn vaak afbeeldingen met muziekinstrumenten, boeketten en gevulde urnen.

De zijstijlen van deze kasten werden gecanneleerd (al dan niet gedeeltelijk opgevuld, naargelang de stijlperiode) of eveneens met fijn snijwerk versierd.

Poten lopen door vanuit de zijstijlen en eindigen vaak in een gekromde kniepoot. Ook hier werd snijwerk uitgevoerd, dit zal wellicht van de bedongen prijs afgehangen hebben. In de onderregel die volgens de Louis XV stijl met sierlijke bogen en krullen werd gebogen, bemerkt men in het midden vaak een medaillon, alweer versierd naargelang de prijsklasse. Daarboven stopt de brede tussenregel (vast aan de linkerdeur is het meest voorkomend), die met cannelures, parellijsten of snijwerk werd opgehoogd.

En toch zijn al deze prachtige meubelen géén echte bruidskasten. Wat ontbreekt er dan ?

Wel logisch toch : een écht bruidssymbool ! En wat is er reeds eeuwenlang een symbool van de band die echtgenoot en echtgenote verbind ? Inderdaad de duif.

Dus op een échte bruidskast vind men heel vaak twee duifjes terug. Dit kan in de vooruitstekende kroon onder de kroonlijst, of op de deuren in de bovenregels of tussenregel. Soms ook of herhaald in de medaillons op de deurregels.

Ook kan men op sommige bruidskasten de initialen of zelfs de namen van het kersverse koppeltje terugvinden, al dan niet met vermelding van de huwelijksdatum. Dit gaat men vooral op de eenvoudiger bewerkte Duitse bruidskasten in eik of grenen kunnen lezen. Deze informatie werd vaak duidelijk leesbaar in de bovenregel van de kast, net onder de kroonlijst gezet.

De taak van het toekomstige bruidje was het om de kast (en soms de kist) te vullen met fijn handwerk en ander linnen. Naarstig borduren aan het haardvuur, dromend van een romantische vrijer.....

Bruidskast Louis XVI, Normandie, Frankrijk.

Bruidskast Louis XVI, Normandie, Frankrijk.

Normandische linnenkast in massief eik.

Normandische linnenkast in massief eik.

Medaillon op de middenregel van de deur.

Medaillon op de middenregel van de deur.

 
Terug naar het nieuwsoverzicht
Back to Top