Menu

Contacteer ons
03 755 67 48

De waarde van Antiek

Of je nu antieke voorwerpen ten gelde wil maken, je huis herinrichten met antieke meubelen, objecten wil verzamelen of doodgewoon wil beleggen in antiek, het is steeds belangrijk dat je toch weet wat je in handen hebt en hoe en wanneer je het op de markt kan brengen.

De gehele antiekwereld op zijn duimpje kennen is voor niemand mogelijk, je specialiseert je best op een of ander gebied : Oosters porcelein, meubelen uit een bepaalde periode, tapijten, horloges en klokken, schilderijen,...

En tenzij je beschikt over een of ander geluksamulet, zal je geen geld kunnen verdienen met de handel in antiek zonder je eerst te scholen. Het is essentieel dat je een voorwerp meteen kan plaatsen (regio, fabricant of ontwerper, gebruikt materialen, datering,...) en dat je kan onderscheiden of het een authentiek stuk of een reproductie of vervalsing is. Als het dan toch een authentiek voorwerp is, moet je nagaan of er geen of te veel restauratie uitgevoerd is. Zijn de nodige restauraties deontologisch verantwoord (d.w.z. heeft men het meubel, de tafel, de stoel, de kast, het horloge, de klok,... op de juiste manier, eigen aan het voorwerp en de tijd en met de juiste materialen) gerepareerd ? Dit kan een bijlangrijke invloed op de prijs hebben.

Helaas kan je deze kennis niet op één twee drie verwerven, jarenlange expertise en een lang leerproces met veel vallen en opstaan zijn hiervoor noodzakelijk. Ook een degelijke vooropleiding waar men je wijst op het belang van observeren is belangrijk.

Een documentatiemap aanleggen kan gemakkelijk zijn. Ook te rade gaan bij een betrouwbare antiekhandelaar is belangrijk.

Toch begin je best met de theoretische studie van stijlen en periodes. Goed opletten voor details. De verschillende versieringstechnieken, gebruikte ornamenten en materialen dien je automatisch te leren herkennen. Er zijn veel naslagwerken op de markt om de basis te leggen, maar zelfs hier moet je opletten. Zoals we in een vorig nieuwsbericht reeds hebben geschreven, hebben verschillende stijperiodes vaak meerdere namen en overlappen deze elkaar, wat dan weer tussenstijlen voortbrengt, enz.

Verder is het belangrijk dat je in het geval van meubels bv. kijkt of het een "meuble d'époque" is of een landelijk meubel dat altijd iets later dan de eigenlijke stijlperiode vervaardigd werd. Immers de edelen waren steeds de eersten die - dicht bij de koning en het hof - de heersende mode kenden. De landelijke bevolking die verder van de steden en het hof verwijderd waren, waren pas veel later op de hoogte van de ornamentiek en stijl die opgang maakte. Veel van die landelijke meubels zijn dan ook uitgevoerd in een overlapping van verschillende stijlperiodes.

In musea kan je topstukken uit bepaalde periodes of strekkingen gaan bekijken. Dit is uiteraard wel steeds de "fine fleur" van de markt, maar qua stijl, periode en uitvoering kan je hier veel leren. Beter nog dan op afbeeldingen uit boeken kan je je hier oriënteren. Bekijk een voorwerp steeds vanop afstand en ga pas later de vorm, verhouding, kleur, versiering en andere details bestuderen.

Ook talenkennis is belangrijk indien je je op de antiekmarkt wil begeven. Frans en Engels zijn steeds referentietalen geweest, waardoor bepaalde kenmerken slechts in die talen kunnen uitgedrukt worden. Ook veilingen, die een prijsindicatie kunnen aangeven zijn veelal internationaal.

De beste antiekzaken kunnen je als klant met de juiste informatie te woord staan. Achter de schermen van deze zaken is vaak één of meerdere restaurateurs aan het werk. Anderen, die zelf niet over een atelier of de juiste kennis beschikken, besteden dit werk uit bij collega's. Uiteraard betaald de klant de prijs hiervan.

Verder heb je nog de veilinghuizen. Je kent in België enkele vaste waarden die met kennis van zaken handelen. Zij veilen meestal vanuit hun eigen veilinghuis op een vast adres. Vaak organiseren zij gespecialiseerde verkoopavonden waarbij de klant goed geinformeerd wordt.

En dan heb je ook nog de verkoopsexposities, al dan niet met een mooie catalogus. Dit marktsegment is de laatste jaren wel veel verkleind. Wellicht weten de uiteindelijke kopers al dat ze moeten opletten. Deze venters hebben geen vast pand, zijn in niets gespecialiseerd en hebben slechts een oppervlakkige kennis van de antiekcategorieën. Opletten is de boodschap : eens gekocht kan men niet reklameren, men dient op de hoogte te zijn van de staat van het gekochte goed !

Vandaag vertoond de economie een neerwaartse curve en wanneer men dan antiek werkelijk als belegging wenst aan te kopen is dit het goede moment ! De wereldhandel in o.a. antiek is een fluctuerende curve van pieken en dalen. Het is dus zowel voor kopen als verkopen, net als bij andere beleggingen, zaak om het juiste moment af te wachten.

Ondertussen kan men echter van een mooi stuk antiek nog echt genieten.... en dat is toch ook mooi meegenomen niet ?

 
Terug naar het nieuwsoverzicht
Back to Top