Menu

Contacteer ons
03 755 67 48

Eén slot, twee sloten,...

Hoe herken je echt antiek ?
Dat is een vraag die velen zich stellen...  het is inderdaad niet altijd eenvoudig om een echt oud meubel te onderscheiden van een goed nagemaakt hedendaags meubel.  Gemaakt in de zgn "derde-wereldlanden" waar handwerk nog gemeengoed is en met het transport van materialen dat nu niet zo moeilijk te regelen is, kunnen wij stellen dat er heel wat "goede" kopies in omloop zijn.
Wie op zoek is naar antieke meubelen denkt niet meteen aan de sloten.  En toch zijn er maar weinig dagelijkse voorwerpen die een rijke geschiedenis kunnen vertellen.  Antieke meubelen zijn vaak voorzien van forse sloten, waarover heel wat te vertellen is.  Ze zijn niet alleen van practische, maar vaak ook heel mooi geconstrueerd.  De binnenkant is vaak een mooie compositie van gekrulde veren en lipjes.
De slotenmakerij bereikte haar hoogtepunt in de 17e eeuw, en sindsdien is het bergaf gegaan.  Een hedendaags slot kan men reeds openen op  enkele minuten, een eeuwenoud slot uit de 17e eeuw vergt gemiddeld twee dagen !
In een koffer werden kleren en waardevolle stukken opgeborgen en de koffer werd in de vroege meubelkunst ook als eettafel gebruikt.  En soms diende de koffer zelfs tot bed, men sliep er bovenop !  Het meubel van belang was dan ook de koffer.  Deze werden dan meestal ook van een stevig slot voorzien.  Meestal zat
zulk een slot aan de buitenkant.  Sloten aan de binnenkant aanbrengen deed men pas veel later.  De andere meubelen werden meestal niet van sloten voorzien, men moest snel zijn boeltje kunnen pakken.
Ook bij voordeuren zaten de sloten vroeger aan de buitenkant...  Ze leken simpel, maar de sloten van toen waren wel heel degelijk.
Sloten van bijvoorbeeld Franse, Engelse of Duitse makelijk veranderden zelden van bouw of systeem: dat lag vast in de voorschriften van de plaatselijke gilden.
Soms vindt men een meesterteken in het slot, zo kan men de afkomst bepalen.
Ook nu nog worden de gewone sloten in Frankrijk gemaakt volgend de tradities en ontwerpen van 200 jaar geleden.  Deze sloten zijn dan ook nog bij de echte slotenmakers te koop. 
Uitgebreide literatuur over sloten is er niet echt te vinden.  In een goede bibliotheek kan je misschien wel een enkele boek over dit onderwerp vinden.
De diverse stijlen en mechanismes zijn vrij gemakkelijk te herkennen,  er is op een paar hedendaagse gadgets na niet veel veranderd aan de traditionele sloten.
Er zijn ook diverse musea voor decoratieve kunsten die een afeling over sloten hebben.  Het is interessant om de verschillende stukken te vergelijken.  Het is heel goed mogelijk dat er wel een slot bijligt dat sterk lijkt op sloten in uw eigen bezit !
De sleutel is meestal een stuk jonger dan het slot.  Gemiddeld moest een sleutel om de 25 jaar vervangen worden omdat hij gebroken of gewoonweg versleten was.  Dus op een Middeleeuws slot zit niet altijd een  Middeleeuwse sleutel ! Deze oude sleutels zijn zeer gegeerd door verzamelaars (dat hebben wij tot onze eigen schade en schande al moeten ondervinden !).  Ze zijn meestal zeer decoratief.  Maar ook met een aantal oude sloten kan men mooie composities maken.
Meestal is een nieuw slot (kopieproduktie) duurder dan een antiek slot.  De arbeidsuren zijn tegenwoordig heel duur. 
Een antiek slot kan je echter meestal wel laten repareren. 
November 2019 : we maakten kennis met een jonge, gedreven smid die u kan helpen met uw probleem met slot en/of sleutel of ander historisch smeedwerk.
Keizer van het IJzer : tel +32 (0)476/51.81.52 of keizervanhetijzer@gmail.com
U mag naar ons refereren als aangever.  
 
Terug naar het nieuwsoverzicht
Back to Top