Menu

Contacteer ons
03 755 67 48

Paaseieren en Fabergé.

Met pasen in het vooruitzicht is het misschien interessant om even uit te weiden over de bekendste en duurste paaseieren ter wereld : de Fabergé eieren.

Over het geslacht Fabergé is weinig geweten. In de late 17e eeuw ontvluchtten deze familie, net zoals vele andere Hugenoten Frankrijk. Het leven van de protestanten was er immers niet meer veilig. De familie vestigde zich eerst in de buurt van Berlijn, later verhuisden ze naar Pernau aan de Baltische zee in Litouwen. Gustav Fabergé de zoon van de schrijnwerker Peter besloot zijn geluk te wagen in de buurt van Sint-Petersburg.

In de register van 1830 duikt zijn naam voor het eerst op als leerling van de juwelier Andreas Spiegel. Op de leeftijd van 27 jaar begon Gustav Fabergé voor zichzelf te werken en in hetzelfde jaar huwde hij met de dochter van een Deens schilder. Vier jaar later werd hun eerste zoon geboren : Carl Gustavovich. Door zijn harde werk en zijn grote talent werd Gustav al snel een gerespecteerd juwelier voor de middenklasse. Zijn zoon Carl ging op 18 jarige leeftijd op reis door Europa langs de meest prestigieuze centra van de juwelierskunst : Florence, Londen en Parijs. Hij deed hier ervaring op en stelde zich op de hoogte van alle technieken.

In 1866 werd Carl op tweeëntwintigjarige leeftijd toegelaten tot het juweliersgilde. Zes jaar later huwde Carl met Augusta Jakobs, de dochter van een ebenist aan het hof van de tsaar. Hij leidde een onopvallend leven en was de bescheidenheid in persoon. Zijn werk was niet opvallend en werd later zelfs omschreven als "plomp en ondermaats". Hij werkte gratis bij de schatbewaarder van de tsaren voor het catalogiseren, repareren en het schatten van de kroonjuwelen en kunstvoorwerpen.

De jongere broer Agathon Fabergé die eveneens juwelier was, had enorm veel briljante ideeën, en toen hij in 1882 eveneens naar Sint Petersburg kwam gaf dit de aanstoot tot de grote doorbraak van Carl. Beide broers besloten de oude Kerch schatten (een opgraving in een oude haven op de Krim, waaruit duizenden voorwerpen te voorschijn zijn gehaald, uit de vierde eeuw v. C.) te kopieëren. Ze stelden hun sieraden tentoon op een beurs in Moskou en daar bracht Tsaar Alexander III een bezoek. De tsarina kocht een paar gouden manchetknopen in de vorm van krekels. Fabergé werd ook nog laureaat en kreeg een gouden medaille voor zijn werk uitgereikt. Het talent van Fabergé lag duidelijk meer in het smeden van goud dan in het vervaardigen van juwelen met dure edelstenen. Fabergé werd later ook nog benoemd tot Leverancier van het Hof. Alle activiteiten van het huis vonden nu plaats onder één dak : diamantslijpen, zilverfabriek,... Het huis is nog steeds te bezichtigen in de stad Sint Petersburg.

Pasen is de belangrijkste feestdag van de Russische Orthodoxe Kerk, het equivalent van het christelijke Kerstmis. Op deze dag schenkt men familie en vrienden eieren. Bij de gewone mensen zijn dit kippeneieren, meer welgestelde families geven porseleinen, glazen of houten eieren en in de adellijke kringen schenkt men zilveren en gouden eieren.

In 1885 bestelde Alexander III een eerste ei voor zijn tsarina. Een gouden ei bedekt met email en waarin zich een gouden "Yolk" bevond. In de yolk bevond zich een gouden miniatuur hen. Daarna "vroeg" de tsaar aan Fabergé om ieder jaar met Pasen een nieuw ei te presenteren als geschenk voor Maria Feodorovna. Elf eieren bracht dit op voor Alexander.

Na het overlijden van de tsaar, zette de zoon Nikolaas deze traditie verder : twee eieren, eentje voor zijn moeder en eentje voor zijn vrouw Alexandra. Elk paasgeschenk moest de vorm hebben van een ei en een verrassing inhouden. Niet minder dan 55 paaseieren werden er aldus vervaardigd. Met het ontwerp werd lang voor Pasen begonnen, soms nam het produktieproces meer dan een jaar in beslag. Een van de belangrijkste punten was de absolute geheimhouding over het karakter van het paasei, zelfs de tsaar moest in het ongewisse blijven. Echt winst werd er op deze pronkstukken niet gemaakt. De enorme publiciteit ieder jaar echte,r vergrootte de faam van de ontwerper, zelfs vandaag denkt iedereen bij de naam Fabergé aan de keizerlijke paaseieren.

Het bekendste exemplaar dateert uit 1897, het beeld de troonsbestijging van 1896 uit. Dit evenement was het meest verkwistende uit de geschiedenis van de Romanov's. Zevenduizend gasten van over de hele wereld werden uitgenodigd voor deze festiviteiten. Fabergé gebruikte het ontwerp van de motieven van het keizerskleed : een zwarte dubbelkoppige adelaar op een gouden achtergrond. Een replica van de koets waarin de tsarina de inhuldigingstocht door Moskou hield zit in het ei verborgen. Een replica die werd vervaardigd vroeg vijftien volle maanden werk. Het 9cm lange koetsje is van goud en rood email, ingelegd met diamanten. De raampjes zijn van bergkristal en net zoals bij het originele (bewaard in het Hermitage museum) is de vering perfect.

Ook in 1900 werd er een schitterend ei gemaakt. Het is opgedragen aan de opening van de spoorverbinding tussen Moskou en Vladivostok. Dit ei is gegraveerd met een zilveren landkaartje, waarop de stations zijn aangeduid met edelstenen. De ingesloten verrassing is een compleet keizerlijk treinstel bestaande uit een locomotief met vier wagons en een kapelwagen. De exacte replica is uitgerust met een veermechanisme.

In 1901 werd een crèmekleurig ei vervaardigd, beschilderd met guirlandes, lauriertakken, muziekinstumenten en rode linten, afgeboord met fijne diamantjes. Het sluit een miniatuur-versie van het Gatchina paleis bij Sint Petersburg in. Het gouden paleisje werd in verschillende goudtinten vervaardigd, geen detail werd uit het oog verloren : de wapperende vlag op een van de torentjes en het aantal bomen in de achtertuin zijn allemaal exact gecopiërd.

Vassily Zuiev, schilderde o.a. de paaseieren uit 1911 (de portretten van het keizerlijke paar en hun vijf kinderen en negen taferelen van historische gebeurtenissen) en in 1913 (18 miniatuurportretten van alle Romanov tsaren, vanaf Michae,l de stichter van de dynastie, tot Nicolaas).

In 1916 vervaardigde Fabergé in een lange winter twee paaseieren. Maar toen Pasen kwam, was er geen tsaar meer om ze aan te schenken. De tsarenfamilie was gevangengezet en vermoord.

In 1924 na het overlijden van Lenin, begon de uitverkoop van de Fabergé sierarden. De nieuwe communistische regering had behoefte aan valuta en verkocht de schatten. Door de economische crisis waren er weinig gegadigden en de eieren werden vanaf 1930 te koop aangeboden via winkelketens. Voor niet meer dan enkele duizenden dollars konden de keizerlijke paaseieren aangekocht worden. Enkele rijke dames die hielden van de Fabergé werkstukken in het begin van de jaren 30, bouwden aldus museumcollecties op in New Orleans, Richmond en Cleveland. Malcom Forbes, de uitgever, zette de jacht op Fabergéwerk in vanaf 1965. Hij slaagde erin een dozijn eieren te bemachtigen en ongeveer vierhonderd andere Fabergé juwelen. Deze Forbes collectie wordt tentoongesteld aan Fifth Avenue in New York.

 
Terug naar het nieuwsoverzicht
Back to Top