Menu

Contacteer ons
03 755 67 48

Tiffany lampen en meer... chique en feeëriek....

Nu de koude en donkere wintermaanden terug voor de deur staan, gaan we meer tijd binnenshuis doorbrengen. De open haard lokt om gezellig een kopje chocolademelk of een andere winterse drank te genieten. We maken het gezellig met sfeerverlichting en wat brengt meer sfeer en warm licht in huis dan een mooie, originele tiffanylamp?  Wij voeren onze eigen collecties in.

Louis Comfort Tiffany was een Amerikaanse glaskunstenaar en ontwerper die vooral bekend werd door zijn gebrandschilderd glas en nog meer door zijn lampen in Art-nouveau en Art-deco(ratief) stijl. Hij werd geboren te New York op 18 februari 1848 en overleed er op bijna 85 jarige leeftijd op 17 januari 1933. In 1872 huwde Louis met Mary Woodbridge Goddard te Norwich, Connecticut in de Verenigde Staten. Met haar kreeg hij vier kinderen.
Na haar dood in 1884 hertrouwde hij met Louise Wakeman Knox in november 1886 en met Louise kreeg hij nog vier dochters. Louis Comfort was de zoon van Charles Lewis Tiffany en Harriet Olivia Avery Young. Zijn vader was de stichter van Tiffany & C°, een Amerikaanse multinational van luxe-juwelen en -artikelen. (Er waren en zijn speciale Tiffany winkels waar je hun goederen kan bestellen en kopen.)

Oorspronkelijk was Louis kunstschilder, maar rond 1875 werd hij gefascineerd door de glaskunst en ging hij in verscheidene glasateliers werken te Brooklyn. In 1879 sticht hij samen met drie compagnons - Candace Wheeler, Samuel Colman en Lockwood de Forest de firma 'Louis Comfort Tiffany and Associated American Artists'. Tiffany's leiderschap, zijn artistiek gevoel en de financiële steun en de connecties van zijn vader, gaven de firma een hoge vlucht.
Het Mark Twain house in Connecticut (dat nog steeds bestaat)werd in 1881 ingericht door Tiffany. Maar de belangrijkste opdracht kwam toen President Chester Alan Arthur weigerde te verhuizen naar het Witte Huis vooraleer het volledig heringericht was. Tiffany die met zijn firma naam begon te maken in de betere kringen, kreeg van de president de opdracht o.a. de State Rooms te her decoreren. De East Room, de Red Room, de Blue Room, de State dining Room en de inkomsthal werden volledig onder handen genomen. Deze kamers werden volledig opnieuw gestoffeerd, behangen, geschilderd, voorzien van nieuwe schouwmantels, en uiteraard werd overal Tiffany verlichting voorzien. Deze weerspiegelde in de grote ramen en konden de nieuwe president bekoren.

Op 1 december 1885 werd de Tiffany Glass C° gesticht, later bekend als de Tiffany Studio's. Louis Comfort was geobsedeerd door glas en de firma met zijn drie compagnons werd ontbonden. In het begin van de werkzaamheden met zijn glasbedrijf, gebruikte men gebroken kruiken en flessen, omdat dit glas minerale onvolmaaktheden bezat, wat bij zuiver glas ontbrak. Hij gebruikt verschillende kleuren opaalglas en stelde zelf zijn glas samen omdat de glazeniers in die tijd niet konden overtuigd worden om de onvolmaaktheden in het glas te behouden, zij kozen voor "zuiver" glas. In 1889 ontmoette Tiffany op de Expositie te Parijs de kunstenaars Emile Gallé (waardoor hij overweldigd was), en Alphons Mucha, evenals vele andere kunstenaars uit de Art Nouveau richting.

In 1893 bouwde Tiffany te Corona, Queens, NY, een nieuwe glasfabriek The Stourbridge Glass C°, later bekend onder de naam Tiffany Glass Furnaces. De EngelsmanArthur J. Nash werd aangesteld als verantwoordelijke. In 1893 introduceerde zijn firma het zgn Favrile glass, een versmelting van normaal opaliserend wit glas en helder antiek gekleurd glas zoals al eeuwen werd gebruikt in glas in loodramen. Tiffany was er in geslaagd tot wel vijf verschillende kleuren te mengen. Op 13 november 1894 werd hierop een patent aangevraagd. Favrile is een verbastering van het oude Franse woord voor oud glas, later gebruikte Tiffany deze benaming voor al zijn glas. Sommige van de vroege voorbeelden van zijn lampenkappen werden tentoongesteld op de Wereldtentoonstelling te Chicago. Op de Wereldtentoonstelling te Parijs in 1900 won hij een gouden medaille met het glasraam de "Vier Seizoenen" in gebrandschilderd glas.

Rond 1895 startte hij met de commerciële productie van lampenkappen. Gebrandschilderd glas en lampenkappen waren de voornaamste productie artikelen, maar zijn bedrijf stond ook in voor heel wat projecten van totale decoratie en herinrichting. Op een bepaald ogenblik verschafte zijn bedrijf tewerkstelling aan meer dan 300 werknemers en kunstenaars. Recent wetenschappelijk kunstonderzoek zou uitwijzen dat een team van getalenteerde jonge ongehuwde dames, onder leiding van Clara Driscoll een grote rol speelden in het gebruik van florale en andere decoratie onderwerpen op de gekende Tiffanylampen. Veel van de nu nog gekende Tiffanylampen zoals "Blauwe regen", "Libel", "Pioenroos" en "Klaproos" kunnen aan deze "Tiffany Girls" worden toegeschreven.
In de Tiffany interieurs werd veel gebruik gemaakt van geometrische patronen met Indiaanse, Moorse en andere motieven in mozaïek. In de mozaïek ateliers werkten voornamelijk vrouwen.

In 1902 werd Louis Comfort Tiffany de eerste ontwerper van het juwelenbedrijf gesticht door zijn vader. 1911 is dan weer het jaar dat een enorm glasgordijn werd ontworpen en vervaardigd voor het Palacia des Belles Artes in Mexico City. Tot op vandaag wordt dit nog steeds aanzien als een absoluut meesterwerk.

Bij de inrichting van zijn eigen huis gebruikte Tiffany al zijn kunde en kunst. Dit Laurelton Hall house telde 84 kamers en werd in 1905 voltooid op Long Island, NY.
Dit landgoed van 243.000 m2 werd overgedragen aan zijn fonds ter ondersteuning van kunst studenten, verkocht in 1949 en volledig verwoest door een brand in 1957.

De Tiffany lampen zijn zeer populair onder verzamelaars en een zeldzame, originele Tiffany kan gemakkelijk een prijs halen tot één miljoen dollar door de interesse bij rijke en belangrijke verzamelaars. Concepten, kleurenschema's en technieken die steeds verbeterd werden hadden als resulaat dat een botanisch correcte illustratie tot in detail kon overgenomen worden op de lampen.

Vandaag worden tiffanylampen nog op de originele manier met de hand vervaardigd. Het is niet eenvoudig de kleuren van de verschillende soorten Favrille glass in harmonie te brengen. Na het snijden van het gewenste patroon uit het glas, worden de stukjes gekoperfolied en op een mal aan elkaar gesoldeerd.
Het is een intensieve handenarbeid en Favrile glass is kostbaar en moeilijk te bewerken.

Verschillende belangrijke musea hebben originele Tiffany stukken in hun bezit. Tiffany ontving ook van 1893 tot 1926 verscheidene eervolle prijzen en gouden medailles met zijn werk op de wereldtentoonstellingen en de grote exposities.

  

(Bronnen : Wikipedia, Tiffany & C° website, Tiffany's secret is over (Kate Taylor), Out of Tiffany's Shadow, a Woman of Light (Jeffrey Kesstner), Whitye House timeless, decorative art ( (White House Historical Association website).)

 
Terug naar het nieuwsoverzicht
Back to Top