Menu

Contacteer ons
03 755 67 48

Wat is "Loom"?

Hier is enige opheldering over de naam en het product zeker op zijn plaats.  Loom is simpelweg het Engelse woord voor weefgetouwen. 
In 1917 laat de Amerikaan Marshall Burns Lloyd een nieuw, alternief product en systeem om vlechtwerkmeubel te herstellen en fabriceren patenteren.  
Het vervangt het klassieke pitriet en bestaat uit geweven matten van papiergaren.  Daarvoor wordt dun staaldraad omwikkeld met kraftpapier.  Dit gewikkelde papiergaren wordt op een weefgetouw zeer fijnmazig tot matten geweven.
In het Amerika van de roaring twenties maken Lloyd Loom meubelen vrij snel furore.  De nieuwe meubelen werden uit gebogen beukenhout vervaardigd en bekleed met de Loom geweven matten.  Het resultaat was een nieuw vlechtwerkmeubel dat hanteerbaarder, sterker en eleganter was dan de gevlochten rotan en pitrietmeubelen.  Getuige van de kwaliteit is dat men heden nog steeds originele Marshall B. Loom meubelen vindt op de antiekmarkt.
In zijn eerste bloeiperiode, tot de crisisjaren van de vorige eeuw, maakten Lloyd Loom meubelen grote sier bij de high society.  In befaamde hotels, op terrassen en in tuinen, op de promenadedekken van luxe cruiseschepen, tot zelfs in de Zeppelins vond men deze meubelen terug.
In 1921 echter verkocht Marshal Burns Lloyd zijn patent aan een Engelse fabrikant, die er een typische zitmeubelstijl voor ontwikkelde, vandaar de vaak Britse associatie.  Deze fabrikant ontketende een doorbraak in europa van Lloyd Loom meubelen.  In de nadagen van de tweede wereldoorlog maakten bombardementen een einde aan de fabriek en de hoogtijdagen van Lloyd Loom.
Nu is er reeds enkele jaren terug een opgang van deze meubelen te merken.  Het aanbod reikt veel verder dan de eertijds klassieke stoelen en fauteuils : meubels
en accessoires voor de zit-, woon- en slaapkamer en zelfs buitenmeubelen worden nu aangeboden.
Dit is de volgende misvatting die om een rechtzetting vraagt.  Loom is niet zomaar geschikt voor buiten.  Er zijn speciale "out-door" collecties met frames van aluminium.  Het Loom weefsel dient dan eerst beschermd te worden met een vochtwerende laag.  Een latexlaag wordt ingebakken.  Vervolgens dient de Loom met een speciale, waterbestendige lak afgewerkt te worden.  Dit vormt een extra bescherming tegen water en zon met behoud van de elasticiteit, nodig om de temperatuurverschillen op te vangen.  Maar dan nog dient U geadviseerd te worden om de meubelen tijdens de wintermaanden binnen te plaatsen.
Een goed alternatief hiervoor zijn de tuinsetten die in synthetische draad geweven worden en die vandaag zulke furore maken in de tuincentra.
 
Terug naar het nieuwsoverzicht
Back to Top